Afta to niewielkie,
kilkumilimetrowe owrzodzenie w obrębie jamy ustnej, które sprawia
pacjentom duży dyskomfort. Bolesna nadżerka utrudnia spożywanie
posiłków, mycie zębów, a nawet mówienie. Szczególnie daje o
sobie znać podczas jedzenia gorących, pikantnych lub słonych
potraw. Afty występują zarówno u dzieci, jak i u dorosłych. Mogą
pojawić się na podniebieniu miękkim, języku, policzkach lub
wargach.
Przyczyny powstawania
aft:
- choroby zębów (m.in. kamień nazębny, próchnica)
- niedostateczna higiena jamy ustnej
- złe nawyki, takie jak obgryzanie długopisów czy paznokci
- uszkodzenia mechaniczne błony śluzowej jamy ustnej (np. używanie zbyt twardej i szorstkiej szczoteczki podrażniającej dziąsła, noszenie niedopasowanej protezy, przygryzienie języka, drobne urazy powstałe podczas zabiegu stomatologicznego)
- przewlekły stres i osłabienie organizmu
- alergie
- przyjmowanie niektórych leków
- niewłaściwa dieta uboga w witaminy i mikroelementy; niedobór żelaza, witaminy B12 i kwasu foliowego
- niektóre choroby, w tym celiakia, stany zapalne przewodu pokarmowego, zapalenie zatok, choroba Leśniowskiego-Crohna, zaburzenia autoimmunologiczne
- zmiany hormonalne w obrębie całego organizmu
- wirus opryszczki
- predyspozycje genetyczne
Jak wyleczyć aftę?
Afty utrzymują się od
kilku do kilkunastu dni i są całkowicie uleczalne. Aby skrócić
czas gojenia tych nieprzyjemnych owrzodzeń, warto sięgnąć po
specjalne preparaty lub żele przeznaczone do stosowania miejscowego,
albo wypróbować któryś z domowych sposobów zwalczania aft.
Jedną z metod łagodzenia
objawów aft jest płukanie jamy ustnej naparem z szałwii, rumianku,
łopianu lekarskiego lub zwykłej herbaty, która działa wysuszająco
na owrzodzenie. Można również zastosować roztwór z dodatkiem
soli (około 1/2 łyżeczki soli na szklankę letniej wody) lub wodę
różaną.
Podczas leczenia
bolesnych nadżerek warto ponadto zrezygnować ze spożywania:
- gorących i pikantnych potraw
- alkoholu
- owoców cytrusowych
- czekolady
- chipsów, orzechów i innych przysmaków o zaostrzonych krawędziach, które mogą dodatkowo podrażnić bolesny wykwit.
Jadłospis można
natomiast wzbogacić o:
- jogurty, białe sery, twarogi, mleko
- olej z wątroby rekina
- produkty na bazie drożdży
- owoce i warzywa wzmacniające odporność organizmu
Jeśli natomiast afty
pojawiają się częściej niż raz w roku, albo powyższe metody
łagodzenia objawów owrzodzeń nie zdają egzaminu, warto udać się
na konsultację do gabinetu stomatologicznego, ponieważ być może
mamy do czynienia z cięższa postacią aftozy nawrotowej, wymagającą
zastosowania specjalistycznych leków i wdrożenia leczenia
ogólnoustrojowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz