Kilka lat temu na polskim rynku ukazała się książka kucharska „Jesteś tym, co jesz” szkockiej dietetyczki Gillian McKeith. Praca ta była odpowiedzią na złe nawyki żywieniowe Europejczyków. Autorka starała się udowodnić w jaki sposób to, co jemy wpływa nie tylko na nasze zdrowie, ale na całe życie (kondycję psychiczną, wygląd, pewność siebie). Podstawową zasadą, jaką powinniśmy się kierować przy doborze odpowiedniej diety jest uświadomienie sobie, jak dany składnik żywieniowy oddziałuje na nasz organizm.
Owoce cytrusowe i ich wpływ na zdrowie zębów
Cytrusy to istotne źródło witaminy C niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Jednak trzeba pamiętać, że w trakcie jedzenia pomarańczy czy kiwi następuje proces zwany kwasową erozją szkliwa, dlatego po każdym posiłku przygotowanym na bazie owoców cytrusowych warto przepłukać usta wodą i wstrzymać się ze szczotkowaniem zębów ok. 30 minut.
Chrupkie przekąski
Twarde owoce i warzywa, takie jak jabłka, seler czy marchew w sposób naturalny oczyszczają jamę ustną z bakterii i zapobiegają tworzeniu się płytki nazębnej. Słodzone napoje warto zastąpić sokami i koktajlami owocowo-warzywnymi. W ten sposób wyeliminujemy sporą dawkę szkodliwego cukru – głównego sprawcy próchnicy.
Wapń i witamina D
Bardzo dobry wpływ na zdrowie zębów mają jajka oraz nabiał. Duże ilości wapnia znajdziemy w jogurtach naturalnych, mleku i serze (jogurty dodatkowo korzystnie wpłyną na florę bakteryjną jamy ustnej). Wskazane jest również spożywanie zielonych warzyw, takich jak kapusta, jarmuż, brukselka, brokuły. Gospodarka wapniowo-fosforowa, wspomagana spożywaniem m.in. ryb, ma ogromne znaczenie dla prawidłowego rozwoju zębów. Trzeba ponadto pamiętać o produktach, które pozwolą nam przyswoić witaminy i składniki odżywcze. W tej roli sprawdzi się masło zawierające nasycone kwasy tłuszczowe (jednak osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, cierpiące z powodu chorób układu krążenia itd. powinny uważać ze spożywaniem tego produktu). Alternatywą dla masła może być olej kokosowy mający właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
Cukry proste – wróg nr 1
Cukry znajdujące się w słodyczach, oranżadach, słodkich napojach, a także w białym pieczywie, drożdżówkach czy chipsach to pożywka dla bakterii. Dlatego chleb pszenny warto zastąpić pełnoziarnistym, słodzony sok zieloną herbatą bądź ciemnym kakao, a zamiast słodyczy wybrać sałatkę owocową, pełnoziarniste płatki lub orzechy.
Jak wiadomo, nikt nie jest idealny. Czasami najzwyczajniej w świecie trudno jest nam oprzeć się słodkim przekąskom. Pamiętajmy jednak, żeby sięgać po tego rodzaju produkty możliwie najrzadziej i nie zwlekać z umyciem zębów. Z pomocą przyjdzie nam również guma do żucia bez cukru. Nie zapominajmy także o niegazowanej wodzie mineralnej. Starajmy się wypić szklankę wody po każdym posiłku. Tym sposobem wstępnie usuniemy resztki pokarmów z jamy ustnej. Ponadto woda mineralna bogata jest w cenne mikroskładniki, wapń i fluor, które mają znaczenie dla prawidłowego rozwoju zębów.
Borówka pod obserwacją
Na Uniwersytecie Laval w Kanadzie trwają obecnie badania nad leczniczymi właściwościami borówek półwysokich. Okazuje się, że owoc ten może mieć zbawienny wpływ na zdrowie zębów. W „Journal of Agricultural and Food Chemistry” można przeczytać o przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym działaniu ekstraktu z borówki. Ma ona zapobiegać wytwarzaniu się płytki nazębnej oraz zwalczać choroby przyzębia. Dalsze badania mają dokładnie wykazać, w jaki sposób borówka amerykańska mogłaby przyczynić się do utrzymania dobrej kondycji zębów przez wiele lat.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz